Mineštra

Mineštra je zelenjavna enolončnica. Ker vsebuje veliko zelenjave, je tudi zelo zdrava in blagodejno vpliva na telo. Mineštra še posebej tekne v hladnih zimskih mesecih. Po drugi strani pa je njena priprava zaradi sezonskosti sestavin še posebej enostavna v poletnih mesecih, ko lahko na tržnicah in v trgovini kupimo veliko sezonske zelenjave. Mineštro lahko postrežemo s kosom kruha. Potresemo jo lahko s sveže sesekljanim paradižnikom ali drobnjakom. Naribamo lahko tudi nekaj dobrega italijanskega parmezana.

Mineštra je italijanska zelenjavna juha. Po navedbah številnih kuharskih virov ni striktno določeno katero vrste zelenjave mora mineštra vsebovati. Uporablja se lahko namreč zelo raznolika zelenjava. Za razliko od klasične zelenjavne juhe, pa mineštra vsebuje tudi fižol in testenine. Zaradi tega je mineštra tudi veliko bolj nasitna.

Mineštra je torej gosta, krepka zelenjavna juha. Zahvaljujoč dodatku fižola in včasih testenin ali riža se pripravlja malo drugače kot zelenjavna juha. Tudi čas kuhanja je posledično zaradi tega daljši. Običajno dodamo v mineštro paradižnike, korenje, čebulo in zeleno. Vsak kuhar doda zelenjavo po svojem izboru. Jaz npr. velikokrat dodam tudi na koščke narezane bučke in por. Zelo rad dodam tudi mladi grah iz pločevinke. Za fižol običajno uporabim rjavi fižol in naturetine pločevinke, za testenine pa najraje uporabim polžke.

Zelenjavo kuhamo v fazah. Začnemo s klasičnim triom čebule, zelene in korenja. Nato dodajte dolgo kuhano, gosto zelenjavo, na primer sladki krompir ali zimsko bučo. Na koncu vmešamo nežno zelenjavo, kot so bučke in por. Pred koncem kuhanja lahko vmešamo tudi kakšno žlico paradižnikove mezge. Še bolje pa bo, če boste imeli pro rokah svež paradižnik, ki ga boste narezali na manjše koščke.  Številni recepti za mineštre so narejeni s kratkimi testeninami. Tudi pri izbiri fižola smo lahko raznoliki. Nikar ne dodajte v mineštro preveč testenin, saj vpijejo veliko tekočine. Testenine dodajte v posodo kakšnih 10 minut pred koncem kuhanju. Najbolje bo, da boste pogledali na škatlo od testenin, kako dolgo se morajo kuhati. Pazite, da se ne razkuhajo.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.