Kisikova terapija

kisikova-terapijaV komori za hiperbarično kisikovo terapijo je zračni tlak običajno 2 do 3x večji od normalnega zračnega tlaka. Pod temi pogoji lahko človek sprejme v pljuča veliko več kisika, kot bi ga bilo možno z vdihavanjem čistega kisika pri normalnem zračnem tlaku. Hiperbarična kisikova terapija (angleška kratica za omenjeno kisikovo terapijo je: HBOT) je vrsta zdravljenja, ki se uporablja za pospešitev celjenja ran, za zdravljenje okužb, pri katerih tkiva trpijo zaradi pomanjkanja kisika.

Pri kisikovi terapiji se moramo vleči v posebno kisikovo komoro za vdihavanje čistega kisika pri zračnem tlaku, ki je nekajkrat višji od povprečnega zračnega tlaka. Cilj kisikove terapije je, da se kri v telesu napolni s kisikom, ki omogoča hitrejše okrevanje tkiv in ki pomaga pri hitrejši vzpostavitvi normalnega delovanja telesa.

Terapija s hiperbarično komoro ni tako nova kot se marsikomu zdi. V ZDA so jo namreč začeli uporabljati že v začetku 20. stoletja vendar ni doživela množičnega uspeha. Terapijo je v 40 letih prejšnjega stoletja oživila ameriška mornarica za zdravljenje dekompresijske bolezni njihovih potapljačev. Do šestdesetih let prejšnjega stoletja se je kisikova terapija s pomočjo uporabe hiperbaričnih komor uporabljala tudi za zdravljenje zastrupitve z ogljikovim monoksidom (predvsem gasilcev in rudarjev). Danes se kisikova terapija uporablja tudi za druge poškodbe in bolezenska stanja kot npr,: poškodbe zaradi zmečkanin, plinska gangrena, pri akutnem zmanjšanju pretoka krvi v arterijah, ko so ogroženi kožni presadki, pri okužbah kosti, pri odstranitvi zračnih ali plinskih mehurčkov, ki so ujeti v žilah (zračna ali plinska embolija), pri diabetičnih ranah, ki se ne celijo pravilno, itd.

Kisikova terapija (HBOT) pomaga blokirati delovanje škodljivih bakterij in pomaga pri krepitvi imunskega sistem telesa. HBOT tretma lahko onemogoči nastajanje toksinov določenih bakterij. Kot že omenjeno pa lahko tudi bistveno poveča koncentracijo kisika v tkivih, kar pomaga pri veliko bolj učinkovitem odzivanju telesa na okužbe. Poleg tega kisikova terapija lahko izboljša tudi sposobnost belih krvnih celic, da najdejo in uničijo napadalce.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.