Videoprodukcija

video-produkcijaVideo produkcija se deli na 3 glavne dele:

1) video predprodukcijo

2) video produkcijo

3) video postprodukcijo

V prvi, začetni fazi – video predprodukcijo se načrtuje, organizira in pripravlja projekt. V tej fazi se naredi scenarij in poiščejo se lokacije snemanja.  V drugi fazi, se pravi v fazi videoprodukcije se načrtovane dejavnosti sprovedejo. V tej fazi se posname ves video material pa naj si gre za snemanje na različnih lokacijah, za snemanje v studiu ali iz zraka s pomočjo drona.

V zadnji fazi ki se imenuje video postprudukcija se video obdela, zmontira, doda se zvok, glasba, uskladijo se barve, dodajo se vizualni efekti.

Postprodukcijski proces je zadnja faza izdelave videa. V postprodukciji se dela video montaža, po potrebi se dodajo grafični elementi. Cilj montaže je, da se iz posnetega video materiala sestavi oziroma montira ena kompozicijska celota. Končni video izdelek se na koncu izvozi na želeni medij.

Video producent je pogosto ključni član video produkcijske ekipe, ki nadzira in vodi projekt čez vse faze video produkcije, od razvoja projekta, predprodukcije, produkcije do  postprodukcije. Producent je nekdo, ki stoji za idejo, jo uresničuje in povezuje vse člane video produkcijske ekipe ki sodelujejo v projektu.

Faze videoprodukcije

video-produkcijaVideo produkcija je sestavljena je iz zgodnjega načrtovanja, predprodukcije, produkcije in postprodukcije. Vsaka od teh faz razdeljena na manjše korake. Namen predprodukcija ni le v tem da so vsi koraki uspešno zaključeni, ampak tudi pomaga pri organizacija sredstev in virov. Številni koraki v procesu ustvarjanja video materiala pa nas si gre za promocijski spot, TV oglas ali glasbeni spot, povzročijo celotnemu projektu natrpan urnik. Zaradi tega morajo biti vse faze video produkcije natančno organizirane.

Organizacija video produkcije je ključni korak za vsak uspešen video projekt. Načrtovanje procesov v vseh fazah video produkcije pomaga prihraniti čas in denar ter nam omogoča, da s čim manjšim tveganjem za neuspeh pripeljemo projekt do uspešnega zaključka in da naročniku dostavimo končni izdelek.

Priprav scenarija igra zelo pomembno vlogo v produkcijskem procesu saj s scenarijem ustvarimo podroben opis videa. Za pisanje dobrega scenarija je potrebno poznati pravila pisanja in oblikovanja besedila. Vsak scenarij je razdeljen na niz prizorov, kjer je vsak posamezen prizor opisan z nekim dogodkom in prostorom. Vsaka sprememba enega od teh dveh parametrov ustvari novo sceno. Vsak prizor mora biti oštevilčen. Sledi kratek opis prizora, kaj se vidi, kaj liki v prizoru počnejo. Dejanja so zapisana v sedanjiku (npr. pripelje se dekle na kolesu in pomežikne fantu, ki stoji poleg avtomobila).

Pri pripravi daljšega videa je potrebna tudi snemalna knjiga, ki določa vrstni kadrov in opisuje kako morajo kadri izgledati. Snemalna knjiga opisuje prizore in premike elementov v kadru. Struktura snemalne knjige izgleda kot strip in se imenuje tudi “Storyboard”.

Dodaj odgovor

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.