Varstvo osebnih podatkov

varstvo osebnih podatkovVeliko je govora o varstu osebnih podatkov. Kaj pa pravzaprav so osebni podatki? Definirani so kot informacije, ki vas identificirajo, na primer ime in priimek, naslov, epošta itd. V Zakonu o varstvu osebnih podatkov so zapisane pravice, ki jih ima vsak prebivalec Republike Slovenije. Predvsem je zapisano vse kar se tiče nezakonitih in neupravičenih razlogov poseganja v zasebnost posameznika. Osebne podatke vse pogosteje oddajamo na vedno več mestih. Prejemniki teh podatkov bi jih lahko zlorabljali, jih posredovali naprej, uporabljali v agresivne reklamne namene, vse to brez naše vednosti. Zato je bilo nujno potrebno zapisati zakon, ki omejuje uporabo podatkov in ščiti vsakega posameznika. Vas zanima nova uredba GDPR in varstvo osebnih podatkov?

Da bi ostali v toku s časom, se nam vsakega toliko časa obetajo določene spremembe in posodobitve obstoječih zakonov. Ponavadi dvignejo nekaj prahu, saj znajo za sabo potegniti nekaj stroškov za spremembe obstoječih evidenc podatkov ter vodnje evidenc v prihodnje. Problem je tudi, da se ljudje na splošno bojijo sprememb. Večja podjetja si s spremembami ne delajo kakšnih preglavic, saj so že dodobra uveljavljena in najbrž z veliko stalnih strank.

Nova Evropska Splošna uredba o varstvu osebnih podatkov (GDPR – General Data Protection Regulation), ki bo stopila v veljavo 25.5.2018, bo posameznikom omogočala precej večjo zaščito njihovih osebnih podatkov. Omogočen jim bo vpogled v stanje, izbris podatkov, spremembe itd.

Letošnjih sprememb se bojijo predvsem manjši podjetniki, ki koristijo javno objavljene osebne podatke za namene oglaševanja, kar v prihodnje več ne bo dovoljeno. Zavedajo se težave, da bo le redko kateri posameznik ali podjetje se strinjalo z uporabo njihovih osebnih podatkov za oglaševalske namene.

Varstvo osebnih podatkov je vsekakor pomembno za vso prebivalstvo in prav je, da se dogajajo spremembe tudi na tem področju in posledično prihaja do vse manj zlorab. Bo pa vsekakor potrebnega nekaj časa, da se bomo navadili vseh novosti ter ne bodo več resneje vplivale na poslovanje manjših podjetij.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.