Spravilo lesa

Mnogi si ne znamo razložiti pojma, spravilo lesa. Kaj to sploh dejansko pomeni? Torej, v gozdu se posekajo drevesa. Ta drevesa prosto ležijo na gozdnatih tleh. Nato pa je potrebno ta drevesa oziroma hlode nekako spraviti do ceste ob gozdu, kjer se bodo lahko drevesa naložila na tovornjak. In temu opravilu, ko se morajo drevesa  spraviti do ceste, rečemo spravilo lesa. Ker pa je spravilo lesa izjemno težko delo, so za to potrebni ali posebni stroji, ki nam pri ročnem spravilu lesa pomagajo. Ali živali, ki nam pomagajo z vprego.

V večini primerov se gozdarji odločajo za pomoč s traktorjem oziroma za traktor se odločajo tisti, ki imajo gozd na ravninskem območju. Tisti lastniki gozdov, ki pa imajo gozdove nekje na hribovitem predelu, pa morajo za spravilo lesa uporabiti tudi žičnico. V tujini nekateri lastniki gozdov uporabljajo za spravilo lesa helikopter. Seveda si ga lahko privoščijo samo tisti, ki jim finance ne predstavljajo nobenih ovir. Pri nas v Sloveniji, pa si spravila lesa s helikopterjem še za enkrat nihče ni omislil.

Najnevarnejše spravilo lesa izmed vseh tehnik je ročno spravilo lesa. Kajti zahteva zbranost in moč. Prav tako pa je zelo nevarno. Poslužujejo se ga le za kakšne nedostopne terene, kjer ni možno uporabiti traktorja ali žičnice. V večini primerov se uporablja za spravilo lesa traktor, ki ima posebno ime zgibnik. Zakaj takšno ime? Ker lahko les prime in na podlagi tega lahko spravimo les do želene ceste. Traktor zgibnik lahko prav tako les vleče po gozdni poti lahko pa ima prikolico, na katero se les naloži in prepelje do cilja, kjer ga želimo odložiti.

V kolikor nimate primernih strojev, s katerimi bi si lahko pomagali pri spravilu lesa, obstaja veliko ponudnikov teh storitev. Zato je izključno od vsakega posameznega lastnika gozda odvisno, ali bo spravilo lesa opravil sam ali bo to delo zaupal podjetju, ki ima ustrezne stroje.

Dodaj odgovor

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.