Katere vrste reduktorjev se uporablja v industriji?

V industriji se uporabljajo različni reduktorji. Izbor je odvisen od več dejavnikov. To je lahko položaj vstopne in izstopne gredi, ki lahko tečeta vzporedno, se sekata ali gre za mimobežne gredi. Poznamo kotne, polžne, koaksialne, nasadne in druge reduktorje. Najlažje se je odločati v primerih, ko je gre za novogradnjo. V tem primeru se reduktorji lahko spreminjajo in prilagajajo od faze snovanja do končne izvedbe. Kljub novogradnji konstruktorji nimajo vedno povsem proste roke in možnost neskončne izbire.

Novogradnje bodo delovale v okolju z točno določeno temperaturo, vlago, čistostjo ter drugih znanih pogojih. Tudi proračun je znana ovira konstruktorjev, prav tako pa tudi rok za dokončanje in izvedbo. Pri zamenjavi starega reduktorja z novim načeloma ni težav, če so na trgu enaki ali reduktorji skladni z željami kupca. Kar ni vedno realnost, saj se reduktorji ne kvarijo vsak dan ter so lahko v času iztrošenosti že pošteno stari.

V tem primeru postane izbrati primeren reduktor pravi izziv. Kar je lahko prednost in hkrati slabost. Prednost je možnost izbire sodobnejše različice, šibka točka je lahko kompatibilnost. Ko na tak ali ali drugačen način izbrani in dobavljeni reduktor, z njim izzivov še ni konec. Reduktor je potrebno montirati ter uskladiti njegovo delovanje z ostalim pogonskim sklopom. Pred montažo je potrebno ugotoviti, če smo dobili pravi reduktor.

Pomembno je preveriti smer vrtenja izhodne osi pred montažo pogona na stroj. V pogonski sklop montiran reduktor mora biti stabilen ter ne sme vibrirati med delovanjem. Ohišje ne sme biti izpostavljeno torziji in mora zagotavljati prevodnost elektrostatične razelektritve. Slednje se lahko zagotovi s kabelsko povezavo. Pri montaži reduktorja na izhodno os se uporablja momentna ročica.

Pri montaži je potrebno uporabljati ustrezne vijake in drug material. Za dobro delovanje reduktorja je pomembno izogibanje direktni svetlobi, višji temperaturi zraka, poskrbeti je potrebno za normalno kroženje zraka okoli reduktorja. Večja odstopanja od predvidenih temperatur ter drugih pogojev delovanja zahtevajo tehnično pomoč. Slednja je dobrodošla tudi v celotnem času uporabe reduktorja.

Dodaj odgovor

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.