Čiščenje klimatske naprave

Večina uporabnikov je mnenja, da so klimatske naprave zelo zahtevne za uporabo, a temu ni tako. Za varčno delovanje klimatske naprave ter ugoden vpliv na vaše počutje in zdravje se je potrebno držati splošnih navodil za vzdrževanje, ki vam jih predstavljamo v nadaljevanju članka.

Nastavitev temperature klimatske naprave
Zelo pomembno je, da na klima napravi nastavimo željeno temperaturo in naprave na to ne izklapljamo. Na ta način bomo precej privarčevali na račun pametne uporabe. Klimatska naprava namreč porabi precej več električne energije s konstantnim vklapljanjem ter izklapljanjem kot če je neprekinjeno v stanju delovanja. Najbolj optimalna temperatura prostora se giblje med 20 in 25 stopinjami celzija.

Pravilno čiščenje klimatske naprave
Velika večina uporabnikov se čiščenja klimatske naprave loteva na napačen način. Bistveno premalo pozornosti se posveča čiščenju ventilatorja, namesto tega pa pogosteje čistijo le filtre ter cevi. Vedeti moramo, da umazan ventilator zmanjšuje učinkovitost delovanja klimatske naprave, zvišuje porabo električne energije in nelagodno vpliva na naše zdravje. Svetujemo vam, da redno preverjate čistost ventilatorja.

Klimatsko napravo najlažje očistimo s pomočjo pene za čiščenje klimatske naprave. Peno je mogoče dobiti v vseh bolje založenih tehničnih trgovinah ali pri serviserjih in prodajalcih klima naprav. Paziti moramo, da pene ne nanesemo po električnih komponentah, temveč samo na toplotni izmenjevalnik, ventilator in odtočne cevi. Peno pustimo delovati od 10 do 15 minut. Po pretečenem času klimatsko napravo vključimo ter jo v načinu hlajenja z razpihovanjem z maksimalno močjo pustimo delovati dodatnih 15 minut. Po opravljenem čiščenju moramo na svoje mesto namestiti opran filter in sprednjo stranico klimatske naprave.

Znak, da klimatska naprava potrebuje čiščenje
Jasen znak, ki da vedeti, da vaša klimatska naprava nemudoma potrebuje čiščenje je oddajanje značilnega zatohlega vonja. V tem primeru klimatske naprave ne uporabljajte ampak jo pravilno očistite ali pokličite serviserja, ki bo to opravil namesto vas.

Pravilna uporaba in ustrezno čiščenje klimatske naprave bosta poskrbela za brezhibno delovanje, nižje stroške ter zdrav in čist zrak v prostoru.

Dodaj odgovor

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.