Kako delujejo toplotne črpalke

Toplotne črpalke postajajo iz dneva v dan vse bolj priljubljena in vse pogostejša izbira načina ogrevanja doma. Čeprav so njihove cene precej visoke bomo z njimi na področju ogrevanja doma na daljši rok precej privarčevali napram ostalim načinom ogrevanja. Omeniti velja, da toplotne črpalke delujejo povsem ekonomično in okolju prijazno, saj za delovanje potrebujejo le energijo oziroma toploto, ki se nahaja v okolici vašega doma.

V splošnem poznamo štiri vrste toplotnih črpalk. Toplotne črpalke zrak-zrak, ki za ogrevanje zraka v prostoru črpajo energijo iz zraka iz okolice, naprave zrak-voda, ki za ogrevanje sanitarne vode uporabljajo zunanji zrak ter naprave voda-voda, ki sanitarno vodo ogrevajo s pomočjo podtalnice ter naprave zemlja-voda, ki za ogrevanje sanitarne vode izkoriščajo energijo, ki je shranjena v zemlji. Nadalnje lahko toplotne črpalke delimo še glede na energetsko učinkovitost, način krmiljenja ter temperaturne omejitve. Kako pa te naprave delujejo? Na preprost način bi lahko rekli, da toploto iz enega območja prenesejo na drugo območje. Območje iz katerega je toplota odvzeta mora biti toplejše od tistega kjer je toplota prenesena. Kot smo že napisali lahko črpalke energijo črpajo iz različnih območij. Plinu, ki se nahaja v napravi moramo povečati tlak in s tem mu zvišamo temperaturo. V obratni smeri se plinu ob zmanjšanju tlaka zniža temperatura. Toplota se vedno prenaša iz na hladno. Torej, toplotna črpalka mora na eni strani spustiti svojo temperaturo, da je le ta nižja od temperature izvora energije, na drugi strani pa jo povečati, da lahko ogrevamo prostore in sanitarno vodo. V črpalki je uporabljeno hladivo, ki toploti, odvzeti iz okolice spremeni agregatno stanje iz tekočega v plinasto. Hladivu se na poti skozi kompresor zvišata temperatura in tlak. Da je krog sklenjen moramo kompresorju dovesti električno energijo, s pomočjo katere se odda toplota ogrevalnemu mediju. Ko se hladivu zniža temperatura le ta potuje iz ekspanzijske posode ponovno v uprajalnik.

Svetujemo vam, da se pred nakupom toplotne črpalke posvetujete s strokovnjakom, ki vam bom pomagal pri izbiri najustreznejše. Bodite pozorni na energetsko učinkovitost, temperaturne omejitve ter ustrezno izvedbo.

Dodaj odgovor

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.