Sončne elektrarne – naložba, ki se izplača

domača sončna elektrarnaSe spominjate, kje ste videli prvo mini sončno elektrarno? Morda ste imeli tudi vi v šoli kalkulator, ki ga je poganjala energija sonca? S časom so se deli za izdelavo močno pocenili. Trenutno največja sončna elektrarna, ki deluje na fotovoltaiko, se nahaja na Kitajskem. Poznamo še koncentrirane termalne sončne elektrarne. Največja te vrste se nahaja v puščavi Mojave v Kaliforniji. Za delovanje potrebuje na tisoče ogledal.

Manjše sončne elektrarne za gospodinjstva ali podjetja spreminjajo energijo sonca v električno s pomočjo fotovoltaike. Z leti so se komponente, potrebne za izdelavo manjše elektrarne zelo pocenile. Postale so dosegljive navadnim smrtnikom. Danes na internetu ponujajo vozičke, ki mamicam med sprehodom napolnijo mobilne telefone. Morda si boste za daljši izlet privoščili zložljive miniaturne sončne celice, ki bodo na let sončen dan visele čez vaš nahrbtnik in polnile vaš pametni telefon.

Če bi radi napolnili kaj več od mobilnega telefona boste potrebovali več. Sončne elektrarne so lahko tudi velikosti za eno gospodinjstvo. Če je postavljena na streho ali fasado stavbe, za katero bo proizvajala elektriko, ne potrebuje gradbenega dovoljenja. V vseh ostalih primerih bo izgradnja dražja in tudi dolgotrajnejša. Lastnik take sončne elektrarne za samooskrbo bo moral skleniti pogodbo z svojim ponudnikom električne energije. Običajno so povezane v omrežje. Čez dan po sistemu Net metering oddajajo odvečno proizvedeno energijo v omrežje. Ponoči taka elektrarna ne deluje. Elektriko bomo dobili iz omrežja. Tako števec nekaj časa prišteva in nekaj časa odšteva. Ponudniku plačamo le razliko med porabljeno in proizvedeno energijo.

Optimalno si je zgraditi ravno toliko veliko sončno elektrarno, kot jo potrebujemo. S preveliko bomo plačali več za komponente, viški električne energije pa bomo podarili dobavitelju brezplačno. Samooskrba z elektriko je postala v Sloveniji zelo enostavna. Potrebujemo le primerno lokacijo. Na voljo so nam tudi sončne elektrarne na ključ. Tu strokovnjaki uredijo vse namesto nas. Opremo nam dostavijo in še postavijo.

Dodaj odgovor

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.