Pooblaščenec za varstvo podatkov DPO

Vsaka strategija, ki se bo dotikala upravljanja z osebnimi podatki, bo zahtevala, po novem letu, konkretneje od maja 2018 naprej osebo, ki se ji bo natančno reklo pooblaščenec za varstvo podatkov DPO, ta pa bo moram imeti ustvarjeno celostno podobo na vse posle, vso znanje, hkrati, pa bo moral delovati neodvisno od vodstva podjetja. Pooblaščenec za varstvo podatkov DPO bo v podjetju predstavljal osebo, kateri bo potrebno popolnoma zaupati.

Zgledno in urejeno področje, uredbe varovanja podatkov bo temeljno na nalogah pooblaščenca za varstvo podatkov DPO in mu bo moralo biti na prvem mestu. Le na takšen način bo podjetje doseglo celovito podobo in uspešnost poslovanja, ter zadovoljstvo med zaposlenimi, kot tudi zunanjimi partnerji, ki so na kakršen koli način povezani s podjetjem in varovanje osebnih podatkov.

Če smo natančnejši, bomo v nadaljevanju spisali, kdo vse bo moral imeti v podjetju zaposleno osebo, ki bo imenovan kot pooblaščenec za varstvo podatkov DPO. Torej imenovanje uradne osebe kot pooblaščenca za varstvo osebnih podatkov DPO bo nujno potrebno v  javnih organih. Edina izjema bodo sodišča, kjer potekajo sojenja. Pooblaščenec za varstvo podatkov DPO bo nujen tudi pri tistih upravljavcih osebnih podatkov, katerih temeljna dejavnost podjetja, bo vključevala ogromno bazo, za obdelovanje podatkov, te pa se morajo nanašati na redno in sistematično spremljanjem posameznih profilov. Pooblaščenec za varstvo podatkov DPO bo nujno potreben pri upravljavcih, kateri se bodo v osnovni dejavnosti ukvarjali z obsežnimi bazami za obdelavo individualnih in posebnih kategorij podatkov, ki so posebej predstavljeni v 9. členu splošne uredbe varovanja osebnih podatkov.

V absolutno vseh drugih primerih, je odločitev k imenovanju pooblaščenca za varstvo podatkov DPO prepuščena upravljavcu oziroma podjetju, kot tudi obdelovalcu. Vsekakor pa se priporoča, da se ne bo po nepotrebnem kršila Uredba, ki je pred nami, da se raje odloči vsako podjetje, za zaposlitev osebe, ki bo v podjetju zaposlena kot pooblaščenec za varstvo podatkov DPO.

Dodaj odgovor

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.