Podarite poslovno darilo

poslovna-in-promocijska-darilaPri podeljevanju daril je pomembno, da z darilom ne posegamo v intimno sfero prejemnika darila, da ga z darilom ne spravimo v zadrego, da mu ne vsiljujemo svojega estetskega okusa, ipd. Darilo bo doseglo svoj namen, če bo skrbno izbrano, če bo izvirno in uporabno. Najbolje je, če poznamo želje in hobije prejemnika darila. Poleg darila, ki mora biti seveda zavito v ustrezno embalažo ali ovojni papir, lahko priložimo kakšno posvetilo. Ženskam lahko poleg darila podarimo še rožo oz. rezano cvetje. Z vrednostjo darila nikar ne pretiravamo. Obdarjenec ne sme imeti občutka, da nam je zaradi darila karkoli dolžen ali da bo kar je še slabše, prejeto poslovno darilo smatral kot podkupnino. Poslovno darilo bi moralo imeti funkcijo izkazovanja pozornosti ali zahvale do poslovnega partnerja.

Po drugi strani pa imajo promocijska darila cilj pospeševanja prodaje. Podjetje, ki podeljuje promocijska darila skuša potencialne stranke opozoriti nase, na svoje izdelke ali storitve. Podjetje želi s podeljevanjem promocijskih daril vzbuditi pri strankah pozitivna čustva. Takšna, ki bodo vodila k temu, da se bo stranka, ko pred nakupno odločitvijo raje odločila za nakup pri podjetju od katerega je v preteklosti prejela kakšno darilo. Podjetje skuša s promocijskimi darili zadržati obstoječe stranke in jih prepričati k nadaljnjim nakupom.

Promocijska darila so običajno cenena. Razna pisala, obeske za ključe in vžigalnike je možno dobiti že za 0,5 €. V malce dražjem segmentu so rokovniki in koledarji. V Sloveniji je področje obdarovanja urejeno z zakonom o dohodnini. Predpisana je max. vrednost darila za katero ni potrebno plačati davka. Vsa darila nad to vrednostjo so podvržena dajatvam. Pri obdarovanju tujih partnerjev so zelo cenjena darila, ki izvirajo iz naše dediščine, kot npr. idrijska čipka, panjske končnice, ipd. V poštev pridejo tudi knjige v katerih so popisane naše naravne lepote ali pa pomembne zgodovinske osebnosti.

Dodaj odgovor

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.